Peitsarit ovat rodultaan lämminverisia ravihevosia, tarkemmin vielä amerikanravureita. Ravureista peitsarin erottaa niiden askellaji. Peitsarin juostessa, eli peitsatessa saman puolen jalat liikkuvat yhtä aikaa, kun taas ravurin ristikkäin olevat jalat liikkuvat samanaikasesti. Peitsaaminen on luonnollinen askellaji ja se on nopeampaa kuin ravi. Peitsaamisen katsotaan olevan kiinni geeneistä. Virtuaalimaailmassa peitsareilla on omat sukulinjansa, eikä niitä ole risteytetty ravihevosten kanssa, vaikka IRL tämä ei ole mitenkään harvinaista.
Missä peitsareita on?
Oikeassa maailmassa peitsareita on tällä hetkellä pääasiassa Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Macau'ssa. Myös Isossa-Britanniassa ja Irlannissa on peitsareita ja kilpailuja niille, mutta siellä peitsaritoiminta on hyvin pienimuotoista ja kisoja on vain tiettyyn vuodenaikaan. Kilpailuissa peitsarit ovat yleisimpiä Australiassa, Yhdysvalloissa järjestetään suhteessa enemmän lähtöjä ravureille. Suomessa siis peitsareita ei kasvateta, eikä niille järjestetä kilpailuja.
Peitsareiden kilpailutus
Yhdysvalloissa yleisin peitsareiden juoksema matka on maili (1609m), mutta muissa maissa pidemmät matkat ovat ainakin yhtä yleisiä. Australiassa juostavat matkat riippuvat radan koosta ja kilpailun tasosta. Mailin matka on määrällisesti yleisin muihin yksittäisiin matkoihin verrattuna, mutta tosiasiassa muitakin matkoja käytetään paljon. Koska juostava matka riippuu radasta, tyypillisimmät matkarajat ovat 1609m-1800m, 2010m-2165m ja yksittäisenä "välimaaston" matkana 2300m.
2-vuotiaat juoksevat oikeastaan vain mailin matkaa tai sitä lähellä olevia lyhyitä matkoja. Lyhyempiä keskimatkoja juoksevat enimmäkseen 3-vuotiaat ja hitaat peitsarit. Vähintään 4-vuotiaat ja Australian järjestelmässä eri tasoilla kisaavat peitsarit juoksevat eniten keskimatkoja. Pitkiä matkoja (2525m, 2500m, 2550m jne) juoksevat lähinnä vain yli 4-vuotiaat nopeat peitsarit ja niitä järjestetään harvakseltaan.
Virtuaalimaailmassa yleisimmät juostavat matkat ovat 1609m ja 2100m. 3100m on huomattavasti harvinaisempi.
Laukkaako peitsarit?
Peitsatessa peitsarilla saattaa olla jaloissaan peitsausvaljaat (hobbles), jotka tukevat peitsaamista, mutta ne eivät pakota hevosta peitsaamaan. Tarkoituksena on vain estää hevosta vaihtamasta askellajia. Peitsausvaljaat eivät täysin estä laukkaamista, mutta ne estävät jalkojen kunnollisen ojentamisen laukassa ja näin ollen vaikeuttavat laukkaamista ja hidastavat laukkanopeutta paljon. Peitsarit kuitenkin laukkaavat harvemmin kuin ravurit ja siksi laukkamerkintöjä tulee antaa säästeliäästi ja harvemmin kuin ravurien lähdöissä. Australiassa peitsareita ei hylätä laukasta, vaan ne saavat juosta ilman hylkäystä. Virtuaalimaailmassa peitsari voidaan hylätä laukkojen takia.
Kuinka nopeita peitsarit ovat?
Peitsari juoksee mailin noin 3-4 sekuntia nopeammin kuin ravuri. Peitsareiden maailmanennätys on 1.05,9, mutta se ei tarkoita, että kaikki huippupeitsarit yltäisivät tähän.
Paljonko peitsarit tienaavat?
Peitsareiden kilpailuissa on usein sama palkintotaso kuin ravureiden kilpailuissa. VRER'n alaisissa raveissa on tietty palkintokatto, mutta villeissä (ei minkään jaoksen alainen) raveissa on yleisesti ottaen isommat rahapalkinnot tarjolla.
Yli 100 000virtuaalieroa tienannutta peitsaria voidaan pitää erittäin hyvänä hevosena, jos sitä tarkastellaan pelkän voittosumman osalta. Kuitenkaan yli 100.000v€ tienannut peitsari ei ole harvinaisuus.