Raviurheilu on hevosurheilun kilpailumuoto, jossa hevoset kilpailevat nopeudesta ravaten. Kilpailut järjestetään tarkoitukseen suunnitellulla ovaalin muotoisella raviradalla. Raviratojen pituus vaihtelee sijainnista riippuen; Suomessa ratojen pituus on 1000 metriä, kun taas Amerikassa ja Keski-Euroopassa 1609 metrin radat ovat yleisempiä. Hevoset vetävät perässään ravikärryjä, joissa ohjastaja istuu.
Lähetystavat ja matkat
Kilpailuissa voidaan käyttää kahta erilaista lähetystapaa jotka ovat; volttilähetys (tasoitusajo) ja autolähetys (ryhmäajo).
Tasoitusajo-lähdössä voi kilpailla yhtäaikaa maksimissaan 16 hevosta. Hevoset lähtevät matkaan ns. volttilähetyksellä. Tasoitusajon tarkoituksena on antaa tasoitusta eri kriteerit täyttäville hevosille (esim. tammat saavat etumatkaa oreihin verrattuna). Voit lukea Hippoksesta miten volttilähetys toimii käytännössä.
Ryhmäajo-lähdössä voi kilpailla yhtäaikaa maksimissaan 12 hevosta. Hevoset lähtevät matkaan ns. autolähetyksellä. Ryhmäajossa hevoset lähtevät matkaan liikkuvan lähtöauton siivekkeiden takaa. Lue Hippoksesta miten autolähetys toimii käytännössä.
Ryhmäajo-lähdöissä hevoset juoksevat pääsääntöisesti nopeamman ajan samalla matkalla kuin tasoitusajossa, koska autolähetyksellä hevoset ylittävät lähtöviivan lähestulkoon kilpailuvauhdissa. Tasoitusajo-lähdössä volttilähetyksen jälkeen hevosilla menee muutama sekunti kiihdyttää täyteen kilpailuvauhtiin.
1600m - 1999m - lyhyt matka (ly) 2000m - 2499m - keskimittainen matka (ke) 2500m - 2999m - keskipitkä matka (kp) 3000m ja pidemmät - pitkä matka (pi)
Yleisimmät juostavat matkat ovat 1609m, 2100m, 2600m ja 3100m. Juostavat matkan lyhenne merkitään kilometriajan perään. Kun kilometriajan perässä edellä mainittujen kirjainten lisäksi a (esim. aly), tarkoittaa tämä ryhmäajona (autolähtönä) juostua lähtöä. Jos kilometriajan perässä ei ole a-kirjainta, on lähtö juostu tasoitusajona (volttilähtönä).
Kilometriajat
Kilometriaika on hevosen lähdössä keskimäärin yhtä kilometriä kohden kuluttama aika. Aika siis muodostuu koko kilpailumatkaan menneestä ajasta jaettuna matkan pituudella. Jokaiselle hyväksytyn juoksun tehneelle hevoselle merkitään tuloksiin kilometriaika, joka voi olla esim. muotoa 1.18,7. Ajan perään voidaan merkitä eri kirjainkoodein millaisesta lähdöstä oli kysymys (a/ke/m jne..). Peitsareiden kilometriaikojen eteen merkitään p (ja piste), esim. p.1.09,8.
Lämminveriset ovat yleisin ravirotu ja ne pääsevät kaikkein kovinta vauhtia. Niiden ajallinen marginaali on myös kaikkein kapein. Keskiverto lämminverinen menee alle 1.20 vauhtien, mutta huipputasolla "vain" kymmenisen sekuntia kovempaa. Peitsarit ovat vielä oma lukunsa, ne pystyvät askellajinsa takia menemään keskimäärin yli 5 sekuntia kovemmin kuin ravurit.
Lisäksi on vielä monté (raviratsastus), jossa ajat ovat pääsääntöisesti noin 2-3 sekuntia kärryaikoja hitaampia. On myös otettava yleisesti huomioon, että oriit ovat poikkeuksen poikkeuksia lukuun ottamatta sekunnin tai kaksi nopeampia kuin tammat.
Kilpailuoikeus
Saadakseen kilpailuoikeuden, tulee hevosen olla 2-12-vuotias (lv) ja sen
tulee olla suorittanut koelähtö. Koelähdössä varmistetaan hevosen
toimivuus ennen oikeaa kilpailutilannetta.
2-vuotiaat
lämminveriset kilpailevat omissa sarjoissaan korkeintaan 2500m matkalla,
3-vuotiaat lämminverisen saavat kilpailla omissa ikäluokkalähdöissään
sekä avoimissa sarjoissa (lähtöä ei rajattu iän perusteella).
Montélähdössä hevosen tulee olla iältään vähintään 4-vuotias (lv).